فرانک لوید رایت را میتوان به عنوان بزرگترین معمار آمریکایی نام برد . وی با طراحی بیش از 800 ساختمان و شمار زیادی مقاله و کتاب به عنوان پرکارترین معمار برجسته معاصر قلمداد میشود.در ادامه برای بررسی زندگینامه این معمار برجسته با رسانه هنر و معماری ساباط همراه باشید.
فرانک لوید رایت در تاریخ ۸ ژوئن ۱۸۶۷ در ریچلند ایالت ویسکانسن آمریکا و در خانوادهای مذهبی چشم به جهان گشود پدر وی کشیشی ولزی تبار بود و در سال 1885 به دلیل اختلافات خانوادگی، برای همیشه آنها را ترک کرد و هرگز بازنگشت.
وی تحصیلات پایه خود را در همان زادگاه خود گذراند. او سپس موفق شد با شرکت در آزمون دانشگاه فنی ویسکانسن، به آن راه یابد و تحصیلات خود را در زمینه راه و ساختمان دنبال کند. ورود او به دانشگاه کافی بود تا استعداد نهان وی در زمینه معماری شکفته شود و استادان خود را به شگفتی وا دارد.
آشنایی با لوئیس سالیوان
فرانک لوید رایت پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه فنی ویسکانسن، به استخدام دفتر فنی “آدلر و سالیوان” درآمد و میتوان آن را یکی از مهمترین اتفاقات زندگی وی بر شمرد؛ چرا که رایت به سبب آشنایی با “لوئیس سالیوان” که یکی از معماران شاخص سبک شیکاگو به شمار میرود و آموزههای گرانقدر وی، دچار انقلابی درونی شد که تاثیرش در آثار وی هویداست.
اخراج شدن از دفتر سالیوان
فرانک لوید رایت پس از کسب تجربیات در نزد لوئیس سالیوان، در سال ۱۸۹۱ میلادی دفتر فنی خود را به صورت مخفیانه دایر کرد. پس از 2 سال در نهایت با معلوم شدن این پنهانکاری وی از دفتر لوئیس سالیوان اخراج شد. بر اساس گفته رایت، وی معتقد بود این نقطه بحران در زندگی شغلیاش نقطه عطفی بود که سبب پیشرفت روزافزون وی گردید و سبب شد که او طراحی را به صورت مستقل شروع کند و به کسب شهرت بپردازد.
تعریف معماری
فرانک لوید رایت تعاریف خاص خود را برای معماری داشت و معتقد بود که معماری عبارت است از چیدن دو آجر در کنار یکدیگر. اما این نحوه چینش است که نام شخص را به عنوان معماری بزرگ مطرح میکند. او در جایی دیگر نیز معماری را هنر محدود کردن فضاها نامیده بود. تعریفی که در آثار وی نیز به خوبی به چشم میخورد.
معمار بایستی یک پیامبر باشد
فرانک لوید رایت در کتاب خود معماران را همچون پیغمبران و پیشگویانی میداند که لازم است با در نظر گرفتن آیندهای دستکم ۱۰ ساله، به ارائه طرح خود بپردازند. این امر به معنای لحاظ کردن تمام نیازهای انسان مدرن در سالهایی آتی و توان پاسخگویی به آنها در زمان خود است. وی همچنین از پیشگامان مخالفت با عقاید کلاسیک و سنتی نیز به شمار میرود و توانست منجر به شکلگیری نهضت هنر نو یا همان Art neo شود.
سبک معماری
فرانک لوید رایت ابتدا با توجه به اینکه در دفتر سالیوان کار میکرد و به نوعی تحت تاثیر عقاید وی بود بیشتر بر اساس اصول سبک شیکاگویی کار میکرد ولی در طول چند سال به چنان سطحی از آگاهی دست یافت که توانست سبکی جدید تحت عنوان سبک ارگانیک را به تکامل برساند. این سبک که وجودش را مرهون زحمات لوئیس سالیوان است، به سبب دشواریهای خاص خود رو به زوال بود.
اما رایت توانست با استعداد شگرف خود، یک بار دیگر نظرها را به سوی این سبک جلب کند و حتی طی یک سخنرانی، به ذکر ۵۲ تعریف متفاوت از سبک ارگانیک پرداخت و آن را سبک آزاد و رها از هر قید و بندی دانست که رواج آن را در پی داشت. این امر به گونهای بود که حتی در ایران نیز طرحهای بسیاری با الهام از این سبک اجرا شده است که ازجمله مشهورترین آنها میتوان از کاخ مروارید مهرشهر کرج نام برد. کاخی طراحی شده توسط دفتر لوید رایت که علیرغم بیتوجهیهای چند دهه اخیر، همچنان یکی از بهترینها در سطح کشور به شمار میرود.
جمله پایانی رایت
فرانک لوید رایت در نهایت در شامگاه ۹ آوریل سال ۱۹۵۹ در فونیکس ایالات آریزونا درگذشت. وی در وصیتنامه خود به ذکر جملهای پرداخته بود که توانست الهامبخش بسیاری از معماران در سالهای آتی شود؛ “دیوار، سقف، کف و خود آدمی را شرکایی بدانید که باید جزئی از یکدیگر باشند و از هم تاثیر بگیرند.”
در ادامه با رسانه هنر و معماری ساباط همراه باشید تا با تعدادی از آثار اجرا شده و معروف فرانک لوید رایت آشنا شویم.
مرکز مردمی شهرستان مارین
موزه سلیمان رابرت گوگنهایم
معبد یونیتی در ایلینوی
منزل روبی
تلییزن وست
خانه آبشار
برج پرایس
خانه هالی کاک
تنظیم و ارائه : تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط
بدون نظر