دراین بخش از بررسی بناهای شاخص ایران و جهان، با ساختمان اداری شریف در شهر تهران آشنا میشویم. در ادامه جهت معرفی و بررسی این پروژه با رسانه هنر و معماری ساباط همراه باشید.
دفتر معماری: دفتر معماری هوبا طرح
تیم طراحی: الهام سیفی آزاد، سمن سلیمانی ها، مونا رضوی، سعید فرشباف، داوود رئیسی
معمار مسئول: هومن بالازاده
سرپرست پروژه: الهام سیفی آزاد
مدیر ساخت: محسن آگاهی مند
مهندس سازه: مجید نقی پور
مهندس مکانیک: بهرام اکسیری
مهندس الکتریک: امین خانیکی
مدل سازی سه بعدی: مهران علی نژاد
گرافیست: احسان لسانی
موقعیت: ایران، تهران
مساحت: 72۰۰ متر مربع
سال: 2020
عکاس: محمد حسن اتفاق، پرهام تقی اف
معرفی اجمالی
ساختمان اداری شریف به درخواست اساتید دانشگاه صنعتی شریف و بهعنوان یک دفتر کار مشترک در جوار دانشگاه طراحی شده است. در محل احداث ساختمان، سازهای وجود داشته که قبلاً تا طبقه همکف آن احداث شده بود و طرح حاضر بر اساس وضعیت موجود و بر روی همین سازه ناتمام طراحی و پیاده سازی شده است.
معیار مد نظر در طراحی این بنا، هماهنگی با ساختمانهای آجری موجود در پردیس دانشگاه صنعتی شریف بود و از این رو چالش اصلی پیش روی طراحان در این پروژه، رسیدن به راهکاری بوده است که طرح پیشنهادی ضمن حفظ ماهیت معماری دانشگاه، بتواند آن را با فضا و جو معاصر یک موسسه مبتنی بر فناوری ترکیب کند.
سایت پروژه
سایت پروژه در کنار یک پارک محلی و با فاصله ای نسبتاً نزدیک از پارک عمومی طرشت واقع شده است. از طرف دیگر در قسمت هایی از جداره و نمای ساختمان نیز از پوششهای مختلف گیاهی استفاده شده است. به این ترتیب؛ ترکیب فضای سبز موجود در اطراف و خود بنا باعث ایجاد ساختاری همگن در مقیاس شهری میشود. علاوه بر آن اتصال دو راه دسترسی در دو طرف ساختمان، یک میدان شهری را در داخل بنا ایجاد کرده است که باعث میشود مرز بین ساختمان و شهر محو شود.
تقابل معیارها در طراحی
تناقض بین دنیای طراحی نرمافزار با دنیای حقیقی موجب مطرح شدن مسائل ضد و نقیضی همچون درونگرایی در مقابل برونگرایی، نفوذ ناپذیری در مقابل شفافیت، صلبیت در مقابل انعطافپذیری در نما، ثبات در برابر بیثباتی در مناظر شهری و عرصه های عمومی در مقابل عرصه های خصوصی میشود.
پنل آجری هوشمند
آجرهای مجوف مورد استفاده در این بنا، بر مبنای آجرهای سنتی20×10 سانتیمتر ساختمانهای دانشگاه صنعتی شریف و با اعمال تغییراتی در ابعاد آنها شکل گرفته اند. به این ترتیب که آجرهای جدید دارای ابعاد 32×19.5 سانتیمتر میباشند و سوراخی به ابعاد 20×10 سانتیمتر در مرکز آنها قرار دارد. ترکیب آجر های سنتی با فناوری طراحی نرم افزاری منجر به ایجاد پنل آجری هوشمندی شده است که کل نمای ساختمان را در برمیگیرد. پنل آجر هوشمند به کار رفته در این بنا این قابلیت را دارد که در طول روز و بر اساس شدت و نحوه تابش نور خورشید به صورت خودکار تنظیم شود. وجود این سیستم موجب شده تا فناوری دیجیتال چه در فضای داخلی و چه در نمای بیرونی ساختمان شبیه سازی شود.
هماهنگی میان معماری و کاربری بنا
شفافیت، اتصال به دنیای خارج، چندرسانهای بودن و انتقال دادهها از ویژگیهای بارز عصر الکترونیک است. در این پروژه تلاش شده تا بینشی متناسب با این موضوعات متناقض ایجاد گردیده و به عنوان مجموعهای پیشگام در صنعت الکترونیک معرفی شود. برقراری ارتباط بین آجر به عنوان یک مصالح ساختمانی سنتی و دنیای الکترونیک با فناوری پیشرفته، به یک واسطه نیاز دارد و ساختمان اداری شریف این نقش را ایفا میکند. فضاهای داخلی به صورت بسته و نیمه باز طراحی شده اند که موجب محو شدن مرز بین فضای داخلی و خارج ساختمان شده و باعث ادراک و دریافتی متفاوت از بنا طی روز و شب میگردد. در طول شب میتوان فعالیت های انجام گرفته در داخل بنا را مشاهده کرد. به بیان دیگر ساختمان از حالت درونگرا به برونگرا تغییر وضعیت میدهد. در داخل بنا به منظور تفکیک فضاهای از پوششهای گیاهی استفاده شده است.
در ادامه برای دیدن نقشههای ساختمان اداری شریف با ما همراه باشید
ترجمه و ارائه: تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط
ماخذ: Archdaily
توجه: ترجمه این مطلب به صورت اختصاصی توسط تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط انجام شده است و استفاده از آن با ذکر نام این رسانه بلامانع است.
بدون نظر