دراین بخش از بررسی بناهای شاخص ایران و جهان، با ساختمان مسکونی عمارت نظر در شهر اصفهان آشنا میشویم. در ادامه جهت معرفی و بررسی این پروژه با رسانه هنر و معماری ساباط همراه باشید.
دفتر معماری: دفتر معماری میان
تیم طراحی: نادر مالکی، نفیسه نادری
معماران مسئول: ابوذر صالحی، مهشید کریمی
سازه: مهندس لباف
مهندس مکانیک: مهندس رضایی
مهندس برق: محمدرضا کلوخی
گرافیست: مرتضی مهدوی، مریم پیراسته
عکاس: فرشید نصرآبادی
موقعیت: ایران، اصفهان
مساحت: ۱۱۵۰ مترمربع
سال: 2019
معرفی اجمالی
عمارت نظر یک بنای آپارتمانی و مسکونی است که در خیابان کمال اسماعیل شهر اصفهان و در نزدیکی زاینده رود واقع شده است. دید و منظری که این ساختمان به زاینده رود دارد، یکی از مهمترین ویژگیهای آن بشمار میرود واین مساله در روند طراحی نقش موثری داشته است. عمارت نظر ساختمانی 4 طبقه بوده که شامل یک طبقه زیرزمین در کد ارتفاعی 2.10-، طبقه همکف در کد ارتفاعی 0.80+ و طبقات اول و دوم با مجموع مساحت 1200 متر مربع میباشد. سازه بنا بتنی بوده و سیستم گرمایش و سرمایش آن بصورت موتورخانه مرکزی است که تامین برودت و گرمای مورد نیاز فضاها با استفاده از چیلر و فن کویل میسر شده است.
فضاهای باز و نیمه باز
در پروژه عمارت نظر، فضاهای باز و نیمهباز در سطوح مختلف و متناسب با موقعیت طبقات و شرایط سایت طراحی شده و فضای زندگی ساکنان را شکل دادهاند( رفتار- مکان). بعنوان نمونه؛ موقعیت سایت پروژه طوری است که علیرغم داشتن دید مطلوب به زاینده رود و فضاهای سبز اطراف آن، با مشکل آلودگی صوتی روبرو بوده و از اینرو استفاده از تراسها و یا حتی باز کردن پنجرهها درتمام ساعات بدلیل صدای محیطی نامطلوب، امکانپذیر نمیباشد.
برای فائق آمدن بر این مشکل، ضمن ایجاد فضاها و امکانات مختلف برای تماشا و لذت بردن از مناظر رودخانه، در قلب ساختمان نیز حیاطهای داخلی ایجاد شده است که امکان بهرهگیری از نور و تهویه طبیعی را بدون مزاحمتهای ناشی از آلودگی صوتی فراهم میکنند. در طول روز حیاطهای پشتی و مرکزی جایگزین مناسبی برای فضاهای باز و نیمه باز رو به رودخانه هستند. حیاط پشتی چشمانداز درختان کاج بلند قامت همسایه را دارد و حیاط مرکزی ارتباط زندهای بین اتاق نشیمن و آشپزخانه ایجاد کرده و همچنین باعث بوجود آمدن یک ارتباط کنترل شده بین واحدهای میانی و فوقانی ( واحدهای 3 و2) شده است.
ایدههای طراحی عمارت نظر
یکی از ایدههای اصلی در طراحی عمارت نظر، ایجاد دیدها و مناظری با کیفیتهای متنوع از فضاها و طبقات مختلف بنا به سمت چشماندازهای زیبای اطراف بنا بوده است. مناظر دیدنی ایوان جنوبی و مهتابی کنار استخر در بام سبز، منظره آرام قسمت غربی بام سبز که در ارتفاع پایینتری قرار گرفته، منظره دوست داشتنی بالکن اتاق اصلی و چشمانداز بینظیری که که پنجره باشکوه اتاق پذیرایی در طبقه اول فراهم آورده در کنار چشم اندازهای دلنشین سالن مرتفع و مشرف به گودال باغچه که از ارتفاع کم و به روشی خاص تماشای درختان در امتداد زاینده رود را امکانپذیر کرده است؛ همگی از این ایده ناشی میشوند.
ایده مهم و قابل توجه بعدی در این بنا، بهرهگیری از فضای مشترک بجای استفاده از دیوارهای جداگر میباشد که بمنظور سیالیت و گستردگی دید به فضاهای داخلی صورت پذیرفته است. این فضا که نقش مرز میان بخشهای مختلف را ایفا میکند؛ علاوه بر بهبود کیفیت ارتباط بین فضاهای داخلی، به توانمندیها و قابلیتهای رفتاری قابل انتخاب توسط ساکنین نیز افزوده است.
سخن پایانی
تمامی اقدامات انجام گرفته در این پروژه موجب شده تا تمام فضاها و سطوح مختلف در عمارت نظر با یکدیگر پیوند داشته باشند و میتوان آن را عمارت واحد نامید. عمارت نظر تلاشی برای بازآفرینی کیفیت زندگی خانههای ایرانی در قالب آپارتمانهای امروز است.
در ادامه جهت مشاهده تصاویر بیشتر و نقشههای عمارت نظر با ما همراه باشید.
ترجمه و ارائه: تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط
ماخذ: Archdaily
توجه: ترجمه این مطلب به صورت اختصاصی توسط تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط انجام شده و استفاده از آن با ذکر نام این رسانه بلامانع است.
بدون نظر