رنگ در معماری داخلی

رنگ در معماری داخلی

رنگ در معماری داخلی

رنگ در معماری داخلی وتاثیرات آن بر روی حالت و احساس انسان از جمله موضوعات مهم در معماری و طراحی داخلی است. هر رنگ حالت احساسی مخصوص به خود را دارد. به عنوان نمونه رنگ سیاه نمایانگر غم و اندوه بوده و در مقابل، رنگ زرد رنگی شاد و پرانرژی است. در این مقاله رسانه هنر و معماری ساباط سعی بر آن داشته رابطه بین تاثیر رنگ‌ها بروی احساسات افراد و همینطور تاثیر رنگ در معماری داخلی را برای استفاده علاقه مندان به معماری و طراحی و دکوراسیون داخلی آماده کند. در ادامه با ما همراه باشید.

رنگ مشکی

رنگ مشکی عموماً نمایانگر غم و اندوه بوده به عنوان نشانه حالت منفی و استرس گونه شخص شناخته می‌شود. اما در حوزه معماری داخلی این مساله چندان صحت ندارد. از رنگ مشکی در معماری داخلی برای خلق برازندگی، ابهت و نقاط برجسته استفاده می‌شود. سیاه رنگی بسیار مهم و معتدل کننده است. این رنگ باعث سنگین شدن فضا و همینطور لوکس دیده شدن دکوراسیون داخلی می‌شود. در استفاده از رنگ مشکی باید هوشمندانه و با دقت عمل کرد. استفاده از رنگ مشکی می‌تواند منجر به ایجاد فضایی اغواکننده، رمانتیک و زیبا برای فضای داخلی شود.

رنگ سفید

رنگ سفید، مخالف سیاهی و تاریکی است. رنگ سفید رنگی مثبت، نورانی و مهیج محسوب می‌شود و القاء کننده آرامش، صفا و آسایش است. رنگ سفید از نظر روحی تکانه‌های احساسی و ناامیدی را تسکین داده و نماد پاکی است. این رنگ با سردی و تمیزی همراه می شود؛ چرا که رنگ برف است. در دکوراسیون داخلی، سفید رنگی گشایش دهنده است. از لحاظ بصری، رنگ سفید باعث روشن دیده شدن و همینطور بزرگتر دیده شدن فضا می‌شود.

سفید یک رنگ خنثی به شمار آمده و به عنوان پر طرفدارترین رنگ در طراحی و دکوراسیون داخلی شناخته می‌شود. کاربرد این رنگ به عنوان پس زمینه به حدی زیاد است که می توان گفت با کمتر فضایی مواجه شده‌ایم که حداقل یک دیوار سفید نداشته باشد. این رنگ با عنوان دوست مینیمالیست‌ها نیز شناخته می شود و نمونه بارزی در وصف زیبایی در سادگی محسوب می‌شود. یک دکوراسیون ساده و زیبا، همیشه خاص بودن خود را حفظ خواهد کرد و به همین دلیل طرفداران زیادی دارد.

رنگ خاکستری

رنگ خاکستری هم عمدتا نشانگر حالت ترس و درماندگی در وجود شخص است. اما موضوع تاثیر رنگ در معماری داخلی کاملا خلاف این را اثبات می کند. خاکستری بهترین انتخاب برای خانه‌هایی با سبک طراحی مدرن و معاصر یا امروزی است. خاکستری بعنوان محبوب ترین رنگ خنثی شناخته می‌شود. این رنگ کمی از سفید گرم‌تر بوده و از رنگ قهوه‌ای نیز سردتر است. طیف‌های مختلف رنگ خاکستری (مایل به قرمز برای گرمی و مایل به آبی برای سردی بیشتر) تاثیر گذاری این رنگ را بسیار افزایش می‌دهد. به همین خاطر استفاده از آن بعنوان رنگ زمینه یا حتی رنگ اول در خانه برای هر اتاقی توصیه می‌شود. رنگ خاکستری به دلیل ماهیت خنثی خود، توانایی ترکیب شدن با بیشتر رنگ‌ها را دارد و می‌تواند در فضای دکوراسیون داخلی بسیار خوش بدرخشد.

رنگ سبز

رنگ سبز نشان دهنده حالت فعال و صلح طلبی در انسان است. همین شرایط در دکوراسیون داخلی نیز برقرار است. ﺍﺯ ﺭﻧﮓ ﺳﺒﺰ ﺩﺭ ﺩﮐﻮﺭﺍﺳﻴﻮﻥ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺍﺛﺮ ﺁﺭﺍمش ﺑخش ﺁﻥ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﯽ‌ﺷﻮﺩ. ﺭﻧﮓ ﺳﺒﺰ ﺑﺎﻋﺚ ﮐﺎﻫﺶ ﺍﺳﺘﺮﺱ ﻣﯽ‌گردد. بر اساس تحقیقات انجام یافته، ﮐﺴﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﺩﺭ ﻓﻀﺎی ﮐﺎﺭی ﺳﺒﺰ ﺭﻧﮓ ﮐﺎﺭ ﻣﯽ‌ﮐﻨﻨﺪ، ﮐﻤﺘﺮ ﺩﭼﺎﺭ ﺩﺭﺩﻫﺎی ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﮔﻮﺍﺭﺵ ﻣﯽ‌ﺷﻮﻧﺪ. از آنجایی که سبز یکی از رنگهای مهم طبیعت است، نشانه‌ای از تازگی، هوشیاری، زندگی و رضایت را در خود دارد.

طیف‌های روشن رنگ سبز مانند سبز مایل به زرد یا سبز فسفری و لیمویی، انرژی بیشتری به فضا می‌دهد، اما این رنگ ها خیلی قوی هستند و سریعا چشم‌ها را به سمت خود جلب می‌کنند، بنابراین ممکن است فضا را شلوع نشان دهند در صورتی که سایه های تیره رنگ سبز، فضا را سنگین تر و رسمی تر نشان می‌دهند. به همین خاطر توصیه می‌شود رنگ سبز روشن را فقط زمانی استفاده کنید که محیط خانه خیلی روشن و نورانی باشد. رنگ سبز به دلیل ویژگی آرامش بخشی که دارد، برای اتاق خواب و سرویس‌ های بهداشتی مناسب است. سبز روشن رنگ مناسبی برای اتاق نشیمن و هال به شمار می رود. سبز تیره نیز برای آشپزخانه و اتاق ناهار خوری مناسب است، زیرا که این رنگ تاثیر خوبی بر سلامت و تغذیه دارد.

رنگ آبی

یکی از سه رنگ اصلی چرخه رنگ، رنگ آبی است. رنگ آبی جزء رنگ‌های سرد می‌باشد. آبی یک رنگ مقدس، بخصوص در فرهنگ اسلامی است، همچون گنبد آبی مساجد و آسمان آبی که جایگاه فرشتگان و موجودات پاک است. آبی تیره، رنگ حقیقت و اعتدال می‌باشد. رنگ آبی محض، رنگ الهام بخشی، صداقت و معنویت است. از رنگ آبی هم به عنوان رنگ های پیش زمینه و هم رنگ های تاکیدی می توان استفاده کرد و همچنین رنگی است که مردم با آن به راحتی ارتباط برقرار کرده و البته می توانیم بگوییم که این رنگ، یک رنگ مردانه نیز هست.

رنگ آبی در طراحی داخلی فضای منزل، به منظور توسعه و گشودگی فضاها استفاده می‌شود. به عبارت دیگر، استفاده از این رنگ در دیوارها، کف و مبلمان باعث می شود فضا بزرگتر به نظر آید. در دکوراسیون اتاق هایی که نور شمالی دارند، استفاده از این رنگ توصیه نمی‌شود، ولی در اتاق هایی که کاملا نورگیر هستند و در تابستان بسیار گرم می‌‎شوند، این رنگ می‌تواند گرما و دمای اتاق را تا حدی پایین بیاورد.

رنگ بنفش

بنفش نشانگر تعادل و شکیبایی فرد است. همین شرایط نیز در مورد دکوراسیون داخلی نیز برقرار است.البته بخاطر اینکه بنفش هم رنگی چشم‌گیر است معمولا در کنار رنگ های خنثی استفاده می‌شود تا فضا متعادل شود. هر چه تناژ رنگ بنفش به قرمز نزدیک‌تر باشد فضا انرژیک تر و هر چه به آبی نزدیک شود فضا آرام تر دیده می‌شود. بنفش تقریباً رنگی اسرارآمیز است که بسیاری از مردم علاقه فراوانی به این رنگ دارند.

علم رنگ شناسی ثابت كرده است كه بنفش آثار ترس و شوک های روحی را پاک می‌كند. بنفش ملایم، احساس ترس را كاهش داده و مشغله‌های فكری آزار دهنده را تعدیل می‌کند. از رنگ روشن بنفش یاسی گرفته تا بنفش تیره مخملی همگی به فضای خانه، زیبایی و جذابیت خاصی می‌دهند. این رنگ در طبیعت بسیار برجسته و پر اهمیت است و می‌توان از انواع ترکیبات رنگی بنفش که در طبیعت دیده می‌شود، برای طراحی جذاب دکوراسیون منزل بهره گرفت.

رنگ صورتی

رنگ صورتی نشانگر شادی است. اما در دکورسیون داخلی طیف رنگی صورتی خیلی تاثیر گذار است. صورتی روشن حالتی بچه گانه دارد در حالی که صورتی تیره آرام تر و عاشقانه تر است. تمام صورتی‌ها رنگ هایی زنانه هستند به همین خاطر گزینه مناسبی برای متعادل کردن فضاهای تیره و مردانه بشمار می‌روند. رنگ صورتی؛ نرم و لطیف، دوستانه، صلح آمیز و آرام است؛ در عین حال جسورانه و پر جنب و جوش و تحریک کننده احساسات عاطفی نیز هست. این رنگ معمولا نشانگر عشق است.

صورتی رنگی امیدبخش است. صورتی پرخاشگری را کاهش می‌دهد و از شدت عصبانیت می‌کاهد.به طور کلی رنگ صورتی برای دکوراسیون داخلی رنگ آسایش و آرامش است. این رنگ حس مشترک بودن و به اشتراک گذاشتن را منتقل می‌کند. نور صورتی رنگ، آرامش بخش و سرگرم کننده، برای یک روز پر استرس است. رنگ صورتی انرژی فوق‌العاده‌ای دارد که شبیه نوری در تاریکی رسوخ می‌کند. صورتی نوستالژی و کودکی را در فضا به ارمغان می‌آورد. از این رنگ برای دکوراسیون کودکان، به خصوص دختران کوچک استفاده می‌شود.

رنگ قرمز

ویژگی اصلی رنگ قرمز انرژی و گرما بوده و نشانگر حالت هیجان در انسان است. در معماری داخلی هم همینطور بوده و رنگی قوی و بشدت گیراست. کاربرد رنگ قرمز در دکوراسیون و در چیدمان ملزومات خانه، حس شادابی و طراوت را در فضای خانه به جریان می‌اندازد. توصیه می‌شود رنگ قرمز را با شدت کمتر استفاده کرده و با رنگ‌ها و الگوهای دیگر ترکیب شود. بهترین راه برای آوردن رنگ قرمز به دکوراسیون استفاده از مبلمان و فرش‌های قرمز رنگ است.

 رنگ نارنجی

نارنجی نشان دهنده بی قراری است. رنگ نارنجی با سلامتی روان و دستگاه عضلات بدن ارتباط تنگاتنگی دارد. از نظر فیزیولوژیکی رنگ نارنجی دارای اثر ضد اسپاسم است و برای تمام انواع گرفتگی عضلات قابل استفاده می‌باشد. رنگ نارنجی ضربان قلب را بدون تغییر در فشار خون افزایش می‌دهد. این رنگ بر روی طحال و پانکراس تاثیر دارد و به جذب غذا و گردش خون کمک می‌کند. همچنین با افزایش اکسیژن رسانی به مغز باعث تحریک فعالیت ذهنی شده و موجب احساس قدرت و آمادگی بیشتری برای انجام کارها می‌شود. استفاده از نارنجی به عنوان یک رنگ گرم و شاد برای منزل افراد مسن و موسسات نگهداری از سالمندان بسیار مناسب است. خاصیت ضد افسردگی این رنگ موجب کاهش کج خلقی و زود‌ رنجی در افراد می‌شود.

نارنجی رنگ مناسبی برای مکان‌هایی است که افراد زیادی حضور دارند، زیرا تحریک پذیری، زود رنجی، کج خلقی و خصومت بین افراد را کاهش داده و در بهبود رفتارهای اجتماعی موثر است. بهتر است از انواع مات و یا نیمه براق این رنگ استفاده شود. اما استفاده زیاد از آن در محیط حس بی قراری را در افراد به وجود می‌آورد پس باید آن را به طور متعادل در فضا به کار گرفت. نارنجی برای کسانی که مبتلا به بیماری بیش فعالی هستند رنگ مناسبی نمی‌باشد.

رنگ زرد

زرد نشان دهنده تمرکز عمیق شخص است. زرد به راحتی شادی را القا می‌کند. این رنگ نماد خلاقیت، امیدواری، مثبت گرایی و احتیاط است. این رنگ با احساس انرژی زایی و تشویق در ارتباط است. در دکوراسیون داخلی، زرد رنگی شاد و انرژیک محسوب می‌شود. یکی از بهترین رنگ‌ها برای انرژیک نشان دادن دکوراسیون های سرد و خنثی (سفید، خاکستری و سیاه)، استفاده از رنگ زرد است. البته از آنجایی که رنگ زرد باعث ایجاد تمرکز می‌شود؛ برای کتابخانه ها و اتاق کار مقداری رنگ زرد توصیه می شود. رنگ زرد در طراحی و دکوراسیون داخلی باعث روشن تر شدن فضا، جذابیت و چشم گیر شدن فضای دکوراسیون می‌شود.

زرد قویترین گزینه برای روشن تر کردن فضاهای شمالی منزل است. همچنین انتخابی بسیار هوشمندانه برای روشن‌تر و بزرگتر نشان دادن قسمت های تاریک و کم نور ساختمان مانند راهروها و فضای ورودی منزل است. زرد بطور سنتی رنگ آشپزخانه‌هاست. رنگ زرد به خوبی خود را در یک ترکیب رنگی سازگار کرده و به راحتی در کنار رنگ‌های دیگر همخوانی پیدا می‌کند. طیف رنگ‌های آن همچون لیمویی؛ احساس سرزندگی و نشاط و رنگ‌هایی مانند زرد طلایی احساس گرما و آرامش را در فضای دکوراسیون ایجاد می‌کند. انتخاب رنگ زرد در کنار یک ترکیب رنگی ویژه به سادگی می‌تواند ظاهر مدرن و خاصی به فضای داخلی ببخشد.

رنگ قهوه­ ای

قهوه‌ای نشانگر ترس و اظطراب است. اما در دکوراسیون داخلی اصلا اینطور نیست. قهوه‌ای رنگ خاک زمین، درخت و گیاهان و همینطور سنگ‌ها است. این رنگ نیز رنگی خنثی محسوب می‌شود که برای آرامش بخشیدن و گرمی در فضا بسیار مناسب است. رنگ قهوه ای برانگیزاننده حس قدرت و اطمینان پذیری است. این رنگ باعث می‌شود كه انسان در قبال جامعه بینشی نوین و متعادل پیدا كرده و عزم انسان را در انجام كارها تقویت می‌کند. رنگ قهوه ای در محیط كار می‌تواند احساس علاقه نسبت به امور مختلف را به وجود آورد.

این رنگ قابلیت انعطاف‌پذیری فوق‌العاده‌ای در ترکیب با سایر رنگ‌ها دارد. امروزه رنگ‌های قهوه‌ای در تنالیته‌های تیره، متوسط و روشن جزء برترین رنگ‌ها در طراحی دکوراسیون داخلی منازل به شمار می‌روند. اگر رنگ‌هایی مثل کرم، زرد مایل به قهوه‌ای و قرمز آجری، مشکی، خاکستری، سفید، زرد، نارنجی، قرمز، آبی و سبز در کنار تم قهوه ای به کار روند، ترکیب های فوق‌العاده زیبایی شکل می‌گیرد. بدین ترتیب می‌توان دکوراسیون مدرن و شیکی را ایجاد کرد.

ترکیب رنگ‌های  کرم و قهوه‌ای از جمله پرکاربردترین رنگ‌ها در دکوراسیون داخلی بشمار می‌رود. همچنی ترکیب رنگ قهوه‌ای با رنگ‌های همخوان و متضاد؛ محیطی کلاسیک و سنتی را به فضایی مدرن تبدیل می‌کند. رنگ‌های متضاد مناسب برای رنگ قهوه ای شامل سفید یخچالی، آبی تیره، فیروزه‌ای، سبز، کرم، زرد، نارنجی، صورتی و رنگ های همخوان نیز شامل طلایی، مسی و قرمز می‌باشند.

با رسانه هنر و معماری ساباط همراه باشید

 

ساباطدرباره مافروشگاهتماس باما