دراین بخش از بررسی بناهای شاخص ایران و جهان، با مجتمع تجاری اداری پرنسا ( مجتمع پرنسا ) در شهر تهران آشنا میشویم. در ادامه جهت معرفی و بررسی این پروژه با رسانه هنر و معماری ساباط همراه باشید.
دفتر معماری: مهندسان معمار دات
تیم طراحی: مونا اقتصادی، سام دشتی، امیر سامان دلروز، بهناز رافعی، علیرضا روحی، فائزه ظهیرالدین، آرین کریم زاده، توکا محمودیان، میرو نازاریان، فاطمه ناگهی، منصور نقدی، ناصر نقدی، زهرا یوسفی
معماران مسئول: آرش پیرایش، مهران حق بین
سازه: جلالالدین سجادیان
مهندس مکانیک: هادی مینایی
مهندس برق: حامد نیکخو
ارائه: مجید حیدری، احسان اقلیدس
عکاس: محمدحسن اتفاق، استودیو دید
موقعیت: ایران، تهران
مساحت زمین: ۳۶۰۰ مترمربع
مساحت زیربنا: ۴۰۰۰۰ مترمربع
سال: 2020
مقدمه
پس از آتش سوزی در بازار بزرگ تهران، فروشندگان بلور و کریستال به خیابان صابونیان در مجاورت میدان شوش نقل مکان کردند. به دلیل وضعیت نامناسب بافت تاریخی این منطقه، نیاز مبرمی به اصلاح و احیاء آن احساس میشد. از اینرو ایدهای مبتکرانه از طرف اتحادیه اصناف محلی برای ایجاد یک مجتمع تجاری جدید مطرح شد. هدف از ساخت این مجموعه، تجمیع فروشگاههای بلور فروشی منطقه در یکجا و زیر یک چتر در کنار تسهیل در بازسازی کل ناحیه که فرایندی طولانی مدت میباشد بیان شده است.
چالش پیش رو
در حال حاضر لوازم مختلف از طریق مراکزی توزیع میشوند که بصورتی آشفته در خیابانها یا مراکز خرید کوچک پراکنده شدهاند و هیچ نوع امکانات رفاهی و یا خدماتی در این مراکز وجود ندارد. از طرف دیگر، جابجایی بخش بلورها به میدان شوش، بانوان و خانوادههای بیشتری را به این منطقه میکشاند که در حال حاضر از لحاظ امنیت وضعیت مناسبی ندارد. از اینرو، به منظور ایجاد یک محله فراگیرتر که در آن مشاغل محلی بتوانند شکوفا شوند، بهبود وضعیت ایمنی و امنیت در این منطقه بسیار حیاتی است.
مجتمع پرنسا به عنوان پاسخی برای این چالش بوجود آمده است. هدف آن قرار دادن تاجران محلی در زیر چتری یکپارچه و ایجاد محیطی امن برای بازدید کنندگان است. این مجتمع اولین بذر یک برنامه بازسازی طولانی مدت است که به بهبود اقتصاد محلی و کیفیت شهری نیز کمک شایانی میکند.
معرفی اجمالی و ایده طراحی
مجتمع پرنسا یک مجموعه تجاری – اداری با کاربری مختلط است که در زمینی به مساحت 3600 متر مربع واقع شده و مساحت تقریبی آن 40،000 مترمربع است. سازماندهی معماری این پروژه از بازارهای سنتی ایرانی الهام گرفته شده است. بازارهای ایرانی به طور معمول از دو عنصر اصلی”راسته” و “تیمچه” تشکیل شدهاند. “راسته” اصلیترین مسیر و محوری است که یک طرف بازار را به سمت دیگر آن متصل میکند. “تیمچه” نیز مانند کوچهای کوچکتر و بنبست است که از مسیر اصلی منشعب میشود. استفاده از این نوع سازماندهی؛ نفوذپذیری شهری را به ارمغان آورده و هدایت تودههای مردمی به داخل مجتمع را به دنبال دارد. مجتمع پرنسا خیابانهای مغاریان و صابونیان را به عنوان دو شریان اصلی در ضلعهای شرقی و غربی مجموعه به هم متصل میکند.
فضاهای مجموعه
واحدهای تجاری
واحدهای تجاری در راستهها و تیمچهها واقع شدهاند. این طرح، نوعی سازماندهی خیابان مانند را در مرکز خرید بوجود آورده و این امکان را برای واحدهای تجاری زیر مجموعه فراهم میکند تا در گذرگاههای کوچکتر متمرکز شده و مردم به راحتی به سمت آنها هدایت شوند.
تالار مرکزی
تالار مرکزی مجتمع پرنسا با برقراری ارتباط بصری بین طبقات مختلف؛ نور طبیعی را به داخل ساختمان هدایت می کند. پله برقی و بالابر پانوراما، که در تالار مرکزی تعبیه شدهاند؛ برای اتصال سطوح مختلف مرکز خرید و در عین حال حفظ حداکثر سطح شفافیت و برقراری ارتباط بصری مورد استفاده قرار میگیرند.
فضاهای اداری
فضاهای اداری در بلوکهای جداگانهای که از طریق یک پل عمودی به هم متصل میشوند؛ بالاتر از بخش تجاری قرار گرفتهاند. هندسه و جهت گیری آنها، بین نفوذ نور طبیعی و تأمین منظره شهری از داخل واحدها تعادل برقرار میکند.
فضاهای اجتماعی
به دلیل کمبود فضای عمومی و امکانات اجتماعی ، فضاهای باز بین بلوکها به فضاهای اجتماعی عمومی و نیمه عمومی اختصاص داده شده است. این سکوهای برافراشته، نماهای شهری پانوراما را برای عموم مردم و کاربران ساختمان فراهم میکنند.
بصورت کلی مجتمع پرنسا شامل موارد زیر است:
- 4 طبقه پارکینگ زیرزمینی با ظرفیت بیش از 500 پارکینگ.
- 280 واحد تجاری که در سه طبقه که از طبقه همکف تا طبقه دوم گسترده شدهاند.
- چندین رستوران در طبقه سوم.
- 70 واحد اداری بین طبقات چهارم تا هشتم.
- بخش خدماتی که در در فضای پشت بام و پشت دیوار جانپناه پنهان شده است.
سخن پایانی
مجتمع پرانسا، با الهام از تاریخ منطقه، نمونهای اولیه از بازسازی بافت فرسوده شهری است که هدف آن احیای مجدد اقتصاد محلی و بهبود ایمنی و کیفیت در مجاورت آن است.
در ادامه جهت مشاهده نقشههای مجتمع پرنسا با ما همراه باشید.
ترجمه و ارائه: تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط
ماخذ: Archdaily
توجه: ترجمه این مطلب به صورت اختصاصی توسط تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط انجام شده و استفاده از آن با ذکر نام این رسانه بلامانع است.
بدون نظر