در این مقاله به بیان نکات ضروری در طراحی داخلی منازل از زبان متخصصین پرداخته میشود. در ادامه با رسانه هنر و معماری ساباط همراه باشید.
مقدمه
طراحی داخلی موضوعی است که کم و بیش تمامی افراد با آن سر و کار دارند. در سالهای اخیر این موضوع تبدیل به یک موضوع پرطرفدار در میان عامه مردم شده است. بسیاری از افراد این تصور را دارند که طراحی داخلی یعنی خلق فضاهای بسیار لوکس و تجملاتی و صرف هزینههای بسیار گزاف. البته نمیتوان منکر صحت این قضیه در برخی موارد معدود شد. اما در حقیقت طراحی داخلی؛ هنر، فن و دانش خلق فضا به وسیله هر آن چیزی است که در اختیار داریم یا امکان فراهم کردنش برایمان مقدور است.
بودجه و امکاناتی که در اختیار داریم هر چقدر هم که محدود باشد همیشه استفاده از تجربیات افراد متخصص و مشاوره با آنان میتواند در رسیدن به یک فضای ایدهآل نتیجه بخش باشد. از این رو در این مقاله به بیان نکات ضروری در طراحی داخلی منازل مسکونی از زبان متخصصین این امر پرداختهایم. این نکات در ۵ اصل کلی جای میگیرند.
برنامهریزی برای طراحی
داشتن برنامه مشخص برای طرح از جمله مهمترین نکات ضروری در طراحی داخلی بشمار میآید. داشتن برنامه مدون موجب کاهش خطاها و صرفه جویی در بسیاری از هزینهها خواهد شد.
الف) اقدامات قبل از طراحی
- تصمیمگیری در مورد سبک و الگوی کلی طراحی بسیار حیاتی است. چراکه بدون داشتن الگویی مشخص، دوباره کاریهای متعدد برای رسیدن به نتیجه مطلوب اجتنابناپذیر است. البته همیشه وجود کمی تنوع نیز لازم است. اما باید مراقب بود؛ چراکه تنوع بیش از حد و برنامهریزی نشده میتواند تاثیرات مخربی بر روی فضا داشته باشد.
- در طراحی داخلی تمرکز تنها نباید بر روی فضا و نتیجه نهایی باشد. شناخت روحیات و سلایق افرادی که در آن فضا زندگی خواهند کرد بسیار مهم است. در غیر این صورت نتیجه نهایی کار هر قدر هم که چشمنواز و زیبا باشد میتواند برای ساکنین تبدیل به یک فضای بی روح شود.
- به هنگام طراحی یک فضا؛ کاربری و عملکردی بودن فضا حتماً میبایست در نظر گرفته شود.
- همیشه قبل از طراحی باید مدتی را صرف بررسی نیازها و خواستهها در ارتباط با فضا و تفکر و هدفگذاری و برنامهریزی کرد. با این کار میتوان به برنامه جامعی دست یافت و بر اساس آن اقدام کرد.
- استفاده از نشریات و دیدن نمونههای مشابه یکی دیگر از مهمترین اقداماتی است که قبل از طراحی یک فضا حتماً باید انجام شود. این کار باعث میشود تا دید بهتری نسبت به موضوع پیدا کرده و روند تصمیمگیری آسانتر شود.
- داشتن نقشههای درست از فضایی که قرار است طراحی شود بسیار مهم است. نقشه باید مقیاس و اندازه درستی داشته باشد. همچنین تمام جزئیاتی که میتوانند روی طراحی تاثیر بگذارند (اعم از تاسیسات و غیره) باید به دقت ثبت شوند.
- از بررسی ایدههای جدید و اعمال تغییرات مناسب نباید حراس داشت. خوشبختانه امروزه به مدد پیشرفت تکنولوژی و استفاده گسترده از نرمافزارهای رایانهای، میتوان قبل از هر اقدامی نتیجه نهایی را مشاهده و در صورت نیاز تغییرات لازم را انجام داد.
ب) تخصیص بودجه
- پول را باید صرف چیزهایی کرد که همیشه در فضای داخلی وجود خواهند داشت. معماری، عناصر و مبلمان اصلی و پایه از این دسته هستند.
- دامنه خریدها محدود و در یک قالب و سبک مشخص برنامهریزی شوند. تنوع بیش از اندازه تاثیرات نامطلوبی روی طرح نهایی خواهد گذاشت.
- تجربیات و دانش طراح نقش بسیار مهمی در رسیدن به نتیجه نهایی مطلوب خواهد داشت آن هم به آسانترین و کمهزینهترین روش. از این رو مشورت با طراحان زبده بسیار حائز اهمیت است.
- کیفیت همیشه مهم است. استفاده از مصالح و اجناس با کیفیت میتواند تا حد زیادی مانع از تحمیل هزینههای اضافی و مجدد بعدی برای ترمیم یا تعویض شود. پس حتماً باید از مصالح با کیفیت و افراد ماهر در بحث طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی بهره گرفت. اما جنس با کیفیت لزوماً همیشه به معنی جنس گران نیست؛ بلکه باید مواد مناسب را انتخاب کرد. دانش فنی طراح در گزینش مصالح مناسب میتواند تاثیر بسیار مطلوبی در صرفهجویی در هزینهها داشته باشد.
- در بسیاری از موارد موقعیت ملک و حس مکان نقش تعیین کنندهای در انتخاب مصالح مورد استفاده و سبک طراحی دارد .
توصیههایی برای مبلمان
- باید توجه داشت که هرچه مبلمان مورد استفاده با سبک طراحی همخوانی بیشتری داشته باشد نتیجه نهایی کار نیز مطلوبتر خواهد بود.
- بعضاً نیاز است با توجه به پلان و ابعاد و اندازههای فضا و نیز در نظر گرفتن سلایق ساکنین از مبلمان سفارشی استفاده کرد. این امر هرچند میتواند هزینهها را اندکی افزایش دهد؛ اما از طرف دیگر موجبات راحتی هرچه بیشتر ساکنین را فراهم خواهد آورد.
- در فضاهای کوچک بهتر است از میزهای گرد استفاده کرد چون تردد در فضا راحتتر میشود.
- داشتن مکان مناسب برای انبار کردن و نگهداری وسایل مختلف و لوازم مصرفی بسیار ضروری است. کابینتها و کمدها بهترین راه حل این مسئله هستند. استفاده از قفسههای دیواری نیز یکی دیگر از موارد پیشنهادی در این زمینه است. این قفسهها به ویژه در خصوص فضاهای کوچک میتوانند بسیار کارآمد باشند.
- سادهترین و ارزانترین راه برای جلا دادن به مبلهای قدیمی و کهنه، استفاده از روکشهای پارچهای مناسب است.
- در انتخاب اندازه و محل قرارگیری فرش و انواع دیگر زیراندازها باید دقت کرد. اگر از انواع مبل و صندلی در چیدمان فضا استفاده می شود؛ اندازه فرش باید به گونهای باشد که هنگام نشستن روی مبل پاها بر روی فرش قرار گیرند. البته نیازی هم نیست که فرش ها تا زیر مبل کشیده شوند چون این کار در طولانی مدت باعث آسیبدیدگی فرش خواهد شد.
توصیههایی برای تزیینات و لوازم دکوری در طراحی داخلی
الف) لوازمی که صرفاً جنبه تزیینی دارند
- وسایل و اشیای هنری، گل و گیاه و مانند اینها باعث احساس جریان داشتن زندگی در فضا میشوند. توصیه میشود حتماً از آنها استفاده شود.
- در استفاده از لوازم دکوری و به صورت کلی تزئینات نباید افراط شود. افراط در تزئینات سبب شلوغ به نظر آمدن فضا خواهد شد. ضمن آنکه میتواند فضا را به جای خانه به یک سالن نمایشگاهی تبدیل کند.
- برای ایجاد تنوع در فضا میتوان به صورت بسیار محدود از لوازمی استفاده کرد که همخوانی با سبک کلی طراحی نداشته باشد. این کار باعث میشود بتوان تجربه جدیدی را در فضا ایجاد کرد و از یکنواخت شدن آن جلوگیری نمود. اما هرگز نباید در این کار افراط به خرج داد.
- در خرید و استفاده از لوازم دکوری، سلیقه افرادی که میخواهند در آن فضا زندگی کنند بسیار مهم است. لذا باید لوازمی انتخاب شوند که با سلایق افراد متناسب باشد. به این ترتیب منزل هر شخص میتواند بازتابی از سلایق وی باشد.
- لوازم دکوری بزرگ میتوانند جلوه زیبایی به فضا بدهند. بنابراین، از استفاده لوازم دکوری بزرگ در دکوراسیون داخلی منزل نباید غافل شد.
ب) عناصر کاربردی و درعین حال دکوراتیو
- کوسنها و آباژورها ازجمله لوازم ارزان قیمتی هستند که در عین کاربردی بودن، میتوان از آنها به عنوان لوازم دکوری نیز استفاده کرد.
- پردهها از دیگر مواردی هستند که علاوه بر کاربردی بودن، جنبه تزییناتی نیز خواهند داشت. پس در انتخاب آنها حتماً باید دقت شود تا رنگ، بافت و سبک آنها با فضا و مبلمان منزل همخوانی داشته باشد.
- آینههای دیواری یکی از اصلیترین عناصر برای دکوراسیون فضاهای داخلی به ویژه فضاهای کوچک هستند. آینهها با انعکاس نور و تصاویر موجب میشوند فضا بزرگتر به نظر آید. همچنین به فضا عمق داده و حس فریبندگی خاصی را به آن میبخشند.
- در چیدمان و دکوراسیون فضا اشیایی که برای ساکنین خاطرهانگیز و ارزشمند هستند باید جایگاه ویژهای داشته باشند. این شیء میتواند یک قاب عکس ساده یا یک گلدان گران قیمت باشد. در هر حال در چیدمان فضا باید مکان مناسبی را برای این اشیا پیدا کرد که هم در معرض دید مخاطب باشد و هم از آسیبهای احتمالی در امان بماند.
توصیههایی برای نورپردازی در طراحی داخلی
- نورپردازی فضا را نباید برای آخر کار گذاشت. به علت تاثیر بسیار زیاد نورپردازی در کیفیت فضا، چنانچه به این مهم در مراحل تصمیمگیری و طراحی اندیشیده نشود؛ میتواند مطلوبیت و جذابیت و راحتی کل فضا را تحتالشعاع قرار داده و نتیجه نهایی کار را خراب کند.
- برای تامین روشنایی مصنوعی مطلوب در فضا، باید به قدرت، اندازه و توان خروجی لامپها و لوازم روشنایی مورد استفاده دقت کرد.
- استفاده از بازتاب نور متصاعد شده از لوازم روشنایی، مورد دیگری است که علاوه بر کاربردی بودن می تواند به جذابیت هر چه بیشتر فضا بیفزاید.
- لامپهای بزرگ این قابلیت را دارند که فضا را بسیار جذاب کنند. اما باید توجه داشت نور بیش از حد این قبیل لامپها میتواند برای چشم انسان ایجاد مسئله کند. علاوه بر آن طیف رنگی آنها نیز باید متناسب با فضا و کاربری انتخاب شود.
- استفاده از دیمرهای کنترل نور یک راه حل بسیار مناسب و اقتصادی برای مهار شدت نور است.
- در نورپردازی هر فضایی باید به عملکرد آن فضا دقت داشت. برای نمونه بر روی میز غذاخوری بهتر است از لوسترهای بزرگ استفاده نشود. به جای آن میتوان از یک یا دو چراغ کوچک با قاب سفید و براق بهره گرفت.
توجه: برای آشنایی هرچه بیشتر با تاثیرات نورپردازی مصنوعی در طراحی داخلی توصیه میکنیم با کلیک بر روی لینک مقابل، مقاله نورپردازی مصنوعی و نقش آن در ارتقاء کیفیت معماری را مطالعه فرمایید.
توصیههایی در مورد رنگ و بافت در طراحی داخلی
- بهتر است هنگام طراحی و دکوراسیون یک فضا حداکثر از سه رنگ اصلی، مکمل و برجسته استفاده شود. این کار ضمن حفظ تناسب باعث زیباتر دیده شدن فضا نیز خواهد شد.
- در طراحی داخلی، رنگ عناصر معماری همچون دیوارها، بهتر است با مبلمان و لوازم تزئینی همخوانی داشته باشند اما نباید از کنتراست رنگی نیز غافل شد.
- برای انتخاب رنگ حتماً میبایست از عملکرد و تاثیرات رنگها بر روی فضا و متعاقب آن روی افراد شناخت داشت. در این زمینه دانش طراحان بسیار موثر خواهد بود.
- رنگهایی که برای فضاهای داخلی انتخاب میشوند بهتر است از طیفهای نزدیک به هم باشند.
- رنگآمیزی سقف تاثیر بسیار زیادی در کیفیت فضا میگذارد. برای نمونه استفاده از رنگهای براق برای سقف با باعث میشود فضا بزرگتر به نظر برسد.
- در رنگآمیزی دیوارها حتماً باید به کاربری فضا توجه داشت. برای نمونه در فضاهایی همچون پذیرایی و غذاخوری استفاده از رنگ زرد توصیه میشود. این رنگ موجب تحریک کاربران برای گفتگو و معاشرت خواهد شد.
توجه: برای آشنایی بهتر با رنگ ها و تاثیرات آنها در فضاهای داخلی پیشنهاد میکنیم مقالات رنگ در معماری داخلی و تاثیر رنگها در تغییر ادراک ما از فضای داخلی را نیز مطالعه کنید.
ترجمه و ارائه: تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط
ماخذ: بخش مقالات وبسایت Amara
توجه: ترجمه این مطلب به صورت اختصاصی توسط تحریریه رسانه هنر و معماری ساباط انجام شده است و استفاده از آن با ذکر نام این رسانه بلامانع است.
خیلی ممنون بابت مقاله خوبتون
واقعا مفید و کاربردی بود
ممنون از شما
سپاس از شما دوست گرامی
عالی بود
سپاس از شما دوست گرامی